El Projecte

El projecte “noa18nusos” va néixer l’any 2008 quan es van aplegar tres amics que compartien afició per la vida al mar i la navegació.

Amb un petit veler de 6,5 metres, un més de març, van poder fer la primera observació d’un dels animals marins més grans que podem trobar al mediterrani, a unes dues milles de la costa del Cap de Creus, un rorqual. Des d’aquell moment ja no hi ha hagut aturador. Actualment sumem un bon grapat de milles nàutiques recorregudes i unes quantes cites d’observacions de diferents espècies de cetacis.


Ara, al cap d’uns anys, hem pensat en donar-li una mica més de contingut a aquesta iniciativa personal, constituint-nos com a associació i establint una metodologia més acurada pel que fa a l’aportació de dades per a l’estudi de la fauna marina, sobretot els cetacis, i per que també esdevingui una plataforma per a la defensa d’aquests animals marins.

Les dades obtingudes en les diferents sortides per una banda s'envien a la Xarxa d'Observacions de Biodiversitat Marina (#XOBM) del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, de la Generalitat de Catalunya, omplenant la fitxa de recollida d'observacions.


Al mateix temps enregistrem totes les observacions en una base de dades per tal de creuar diferents variables de manera que ens puguin aportar informació sobre el comportament d'aquests cetacis a la costa catalana. Aquest any 2018 iniciem també un projecte de foto-identificació del dofí mular. Actualment la principal àrea d'observació és davant el tram de costa que va de Palamós fins a Begur, i fins a unes 12 milles mar endins. 


En els albiraments i observacions que podem realitzar des del nostre veler es té en compte la legislació actual sobre protecció de Cetacis a l'estat espanyol, on es fa referència a l'Espai Mòbil de Protecció dels Cetacis (EMPC) - Real Decreto 1727/2007, de 21 de diciembre.

En aquest sentit ens agrada fer referència a la "Guia de Cetacis del Parc Natural de Cap de Creus. Manual d'albirament i bones pràctiques marineres per a la protecció dels cetacis a Catalunya", escrita per la biòloga Gemma Gonzàlez i Portony i el psicòleg Albert López i Larrosa, dins el projecte NINAM i on hi plasmen els seus coneixements i la seva experiència acumulada sobre el comportament dels cetacis i la seva presència davant les nostres costes.