El Projecte


El projecte “noa18nusos” va néixer l’any 2008 quan es van aplegar tres amics que compartien afició per la vida al mar i la navegació.

Amb un petit veler de 6,5 metres, un més de març, van poder fer la primera observació d’un dels animals marins més grans que podem trobar al mediterrani, a unes dues milles de la costa del Cap de Creus, un rorqual. Des d’aquell moment ja no hi ha hagut aturador. Actualment sumem un bon grapat de milles nàutiques recorregudes i unes quantes cites d’observacions de diferents espècies de cetacis.

Ara, al cap d’uns anys, hem pensat en donar-li una mica més de contingut a aquesta iniciativa personal, constituint-nos com a associació i establint una metodologia més acurada pel que fa a l’aportació de dades per a l’estudi de la fauna marina, sobretot els cetacis, i per que també esdevingui una plataforma per a la defensa d’aquests animals marins.


Les dades obtingudes en les diferents sortides per una banda s'envien a la Xarxa d'Observacions de Biodiversitat Marina (#XOBM) del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, de la Generalitat de Catalunya, omplenant la fitxa de recollida d'observacions.




Al mateix temps enregistrem totes les observacions en una base de dades per tal de creuar diferents variables de manera que ens puguin aportar informació sobre el comportament d'aquests cetacis a la costa catalana.



Aquest any 2018 iniciem també un projecte de foto-identificació del dofí mular



Àrea d'estudi

Actualment la principal àrea d'observació és davant el tram de costa que va de Palamós fins a Begur, i fins a unes 12 milles mar endins. 


Les sortides d’albiraments i observacions les realitzem des del nostre veler, un Puma 32, tenint en compte la legislació actual sobre protecció de Cetacis a l'estat espanyol, on es fa referència a l'Espai Mòbil de Protecció dels Cetacis (EMPC) - Real Decreto 1727/2007, de 21 de diciembre.





En aquest sentit ens agrada fer referència a la "Guia de Cetacis del Parc Natural de Cap de Creus. Manual d'albirament i bones pràctiques marineres per a la protecció dels cetacis a Catalunya", escrita per la biòloga Gemma Gonzàlez i Portony i el psicòleg Albert López i Larrosa, dins el projecte NINAM i on hi plasmen els seus coneixements i la seva experiència acumulada sobre el comportament dels cetacis i la seva presència davant les nostres costes.





Objectius

Per a la campanya 2018 ens hem proposat els objectius següents:

  • Configurar una nova fitxa per anotar totes les dades que considerem necessàries de cadascun dels albiraments que realitzem (dades de l’animal, condicions ambientals, esforç, etc…)
  • Donar continuïtat a estudis realitzats anteriorment en aquesta zona (Costa del Baix Empordà) per tal d'incorporar noves dades que ens permetin veure l’evolució de les diferents espècies de cetacis presents a la zona, en l'àmbit local.
  • Aportar dades per a l’estudi de la població de dofí mular (Tursiops truncatus) presents en aquest tram de costa.
  • Aportar dades per l’estudi de poblacions de baldriga en aquest tram de costa, i d’altres aus marines.
  • Documentar els albiraments a nivell fotogràfic i incorporar la fotoidenficació com a tècnica d’estudi.*
  • Establir convenis i col·laboracions amb d’altres associacions i/o persones que es dediquin a l’estudi i/o observació de la fauna marina, així com universitats i altres centres de recerca.
  • Incorporar imatges aèries obtingudes amb drone o VANT per a l’estudi de les diferents espècies de cetacis, en especial per poder determinar nombre d’individus de dofí mular (Tursiops truncatus) presents en aquest tram de costa.*
  • Formar part de la Xarxa d'Observacions de Biodiversitat Marina (#XOBM) del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, de la Generalitat de Catalunya, emplenant la fitxa de recollida d'observacions i avisant sobre qualsevol incidència que detectem que pugui afectar a la fauna marina.
  • Organitzar i participar en campanyes de sensibilització a favor de la conservació del medi marí i de la fauna marina. Fer part d’aquesta tasca amb conveni amb Port Marina de Palamós.

Actualment, a setembre de 2018 estem col·laborant amb dues associacions que es dediquen als mateixos objectius que nosaltres, que són l’associació CETÀCEA i l’associació LESTES. Amb aquesta darrera acabem de signar un conveni de col·laboració i per la primavera del 2019 es participarà en l’edició d’un primer curs de formació sobre cetacis que es celebrarà al municipi de Palamós. També s’està a l’espera de participar en un estudi científic a la zona del rec de Begur, o canó de Fonera, a través d’un programa europeu i portant a terme la part de la campanya de mostreig i albirament a mar.






* Totes les imatges obtingudes en el marc del projecte Noa18nusos estaran a disposició de la #XOBM per al seu estudi o divulgació.