Diari de Bitàcola

dijous 27 de desembre de 2018


Tornen els dofins ratllats

Components: Joan B., Lluís S., Sergi C., Albert G
Distància recorreguda: 30,5 MN
Hores navegació: 5h 46m
Recorregut:
Situació marítima: mar entre plana i arrissada. Vent fluix de component N al matí. Bona visibilitat.

Obervacions/albiraments: Hem observat un grup de dofins ratllats format per 5 individus, 4 adults i un jove. A unes 8 milles de la costa i 650 metres de fondària. També hem vist un bot o peix lluna solitari i un paràsit gros alimentant-se (Stercorarius skua).
dilluns 7 de maig de 2018


Un rorqual alimentant-se al rec de Begur

Components: Joan B, Jordi C, Albert G
Distància recorreguda: 37 MN
Hores navegació: 6h
Recorregut:
Situació marítima: mar entre plana i arrissada. Vent fluix de component S pujant al migdia. Bona visibilitat.

Obervacions/albiraments: Hem pogut observar un exemplar de Rorqual comú (Balaenoptera physalus) alimentant-se al rec de Begur, en una fondària de 750 metres i a 10 milles de la costa. Ha estat nedant molta estona en superfície, en tots sentits, sense direcció clara. En dues ocasions hem vist com part de la boca oberta del cetaci sortia fora de l'aigua, veient-se molt bé les barbes a la part davantera de la mandíbula superior.

Al cap de poca estona ens ha creuat per proa un grup de dofins mulars (Tursios truncatus), entre 9 i 12 individus, amb la presència d'una cria que no parava de fer salts.

Cap a les 12 milles hem vist 7 frarets (Fratercula arctica) repartits en dos grups de 3 individus i 1 de solitari.  

També alguns peixos lluna (mola mola) més a prop de la costa, dins de les 5 milles, i alguns grups de tonyines.
divendres 27 d'abril de 2018


Més mulars!

Components: Fran A, Gemma M, Mamen, Joan i Carme, Albert G.
Distància recorreguda: 31.6MN
Hores navegació: 5h 11m
Recorregut:
Situació marítima: mar entre plana i arrissada. Vent fluix de component NE. Boira. Visibilitat dolenta gran part de la sortida per presència de boires baixes.

Obervacions/albiraments: Hem observat un petit grup de dofí mular (Tursiops truncatus), d'uns 4-5 individus, a unes 7 milles de la costa i a uns 300 metres de fondària. Molts peixos lluna (mola mola)  i velers de mar (velella velella).

També hem observat un parell d'ocells de tempesta (Hydrobates pelagicus).
 
dimarts 24 d’abril de 2018


Frarets!

Components: Albert
Distància recorreguda: 21.1MN
Hores navegació: 5h
Recorregut:
Situació marítima: mar entre plana i arrissada. Vent d'entre 10-12 nusos de component NE. Bona visibilitat.

Obervacions/albiraments: No hem vist cap cetaci però sí 2 frarets (Fratercula arctica), gavina menuda (Hydrocoloeus minutus), baldrigues balears (Puffinus mauretanicusi mediterranies (Puffinus yelkouan), molts peixos lluna (mola mola) uns 60-70 individus i velers de mar (velella velella)

divendres 20 d’abril de 2018


El primer rorqual de la temporada

Components: Jordi C, Joan B, Albert G, Fran A, Jordina P i Marta M.
Distància recorreguda: 22MN
Hores navegació: 4h 15m
Recorregut:
Situació marítima: mar entre plana i arrissada de bon matí, amb vent de component NE d’entre 8 i 10 nusos. Molt bona visibilitat i cel sense núvols.

Obervacions/albiraments: avui hem estat de sort i hem vist el primer rorqual de la temporada (Balaenoptera physalus) i un petit grup de dofins mulars (Tursiops truncatus), quatre adults i un jove
 
També hem observat gavina menuda (Hydrocoloeus minutus), gavina corsa (Ichthyaetus audouinii), gavina capnegre (Larus melanocephalus), paràsit gros (Stercorarius skua), baldrigues balears (Puffinus mauretanicus) i mediterranies (Puffinus yelkouan) i 5 ocells de tempesta (Hydrobates pelagicus). També ens ha aparegut pel camí una arpella (Circus aeruginosus).

Avui hem tornat a veure un gran nombre de peixos lluna (Mola mola), entre 40 i 50 individus aprximadament, i durant tot el trajecte. 
 
També durant bona part del recorregut hem anat veient tonyines saltant fora de l’aigua.
 

dilluns 16 d’abril de 2018Entremig de peixos lluna

Components: Lluis S, Joan O, Albert G.
Distància recorreguda: 25MN
Hores navegació: 5h
Recorregut:


Situació marítima: mar una mica arrissada al matí amb vent fluix de component N, quedant força plana al migdia. Bona visibilitat i el cel amb presència de núvols alts amb alguna clariana a mig matí.

Obervacions/albiraments: avui no hem vist cap cetaci, però hem observat gavina menuda (Hydrocoloeus minutus) , un paràsit gros (Stercorarius skua), un gavot (Ala torda) i unes 300 baldrigues balears (Puffinus mauretanicus) i mediterranies (Puffinus yelkouan.

Ens ha cridat també l’atenció la quantitat de peixos lluna (Mola mola) que hem vist al llarg de tota la jornada (prop d'una vintena) i alguns d’ells saltant fora de l’aigua. També molta presència a superfície de veles de mar (Velella velella), i de tonyines.

  


 

 


2 i 3 de juny de 2017

Components: Jordi C
Distància recorreguda: 24MN
Hores navegació: 4h
Recorregut: Palamós - Sa Riera (Begur) -  PalamósSituació marítima: anada divendres amb garbí, calma a la nit, garbí dissabte i tornada amb tramuntaneta,
Obervacions/albiraments: dissabte unes apnees a Ses Negres per gaudir dels fons marins. 2 meros, alguns corballs i molts espàrids (sards i variades) a desta 


dimecres 17 de maig

La mar en calma

Components: Lluís S, Albert G, Leo R.
Distància recorreguda: 24MN
Hores navegació: 6h
Recorregut:Situació marítima: mar en calma al matí i una mica arrissada cap al migdia amb entrada de vent de component sud força 1-2. Situació perfecte per detectar qualsevol aleta o silueta que surti fora de l'aigua.
Obervacions/albiraments: avui no hem vist cap cetaci, però hem observat un ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus), cinc mascarells (Morus bassanus) (tres adults i dos joves), i ens hem creuat amb un Marlí (Tetrapturus belone).

dilluns 15 de maig


Balenes i dofins ratllats

Components: Jordi C, Fran A, Jordina, Gemma M.
Distància recorreguda: 18MN
Hores navegació: 5h30min
Recorregut: Port Marina, Formigues (per fora), rec de Begur a unes 4-5MN de la Costa i tornada.
Situació marítima: calma durant tota la sortida. Mar plana i sense vent.
Observacions/albiraments: només sortir del port i a l'alçada de les Illes Formigues hem vist una primera bufada d'un rorqual comú (Balaenoptera physalus), a les 09:40h. Rumb 30º, coordenades: 41º51.8'N, 003º14,2'E, 110 metres de fondària. Seguidament ha tornat a sortir a superfície dues vegades més però cada cop més allunyades, un cop a l'alçada del Far de St. Sebastià i la tercera ja al cap de Begur. 
Al rec de Begur ens ha sorprès un grup nombrós de dofins ratllats (uns 30 individus) amb una cría. Han estat nedant una bona estona al voltant nostre.divendres 14 d'abril de 2017

Sortida de primavera "operació Rorqual"!


Components: Joan B, Albert G, Pili C, Xavier S.
Distància recorreguda: 27 MN
Hores navegació: 6h
Recorregut: 
Situació marítima:entre plana i rissada amb una mica mar de fons de component N a la Cap de Begur. Molt bona visibilitat. Vent gairebé inexistent. Una mica de Garbí al final de la jornada i boira al arribar a Cap Gros.
Observacions/albiraments: durant les primeres hores els protagonistes van ser les aus marines. A destacar: Gavina menuda (Hydrocoloeus minutus) , Gavina capnegra (Larus melanocephalus), Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla), Paràsit cuapuntxegut (Stercorarius parasiticus), Gavots (Ala torda) i Baldriga balear (Puffinus mauretanicus). També ens ha aparegut pel camí un jove de Falcó mostatxut (Falco subbuteo).


I arribant a l'alçada del Far de St. Sebastià observem tres exemplars de Rorqual comú (Balaenoptera physalus). En un primer moment els tres exemplars estan separats, davant del Cap de Begur, dispersos. Al cap d'una estona d'observar-los es retroben i avancen junts direcció E-SE, fins que desapareixen.
dijous 17 de novembre de 2016


1ª sortida de la tardor del 2016!

Components: Lluis i Albert
Distància recorreguda: 17,7 MN
Hores navegació: 4h
Recorregut:


Situació marítima: entre plana i rissada amb mar de fons de component N. Molt bona visibilitat. Vent gairebé inexistent. Una mica de Garbí al final de la jornada.
Observacions/albiraments: no hem detectat la presència de cap cetaci. Només a destacar tres exemplars adults de mascarell (Morus bassanus) i dos joves.